Wednesday, November 11, 2015

Keikhlasan tak mengharapkan balasan.

Allah Yang Maha Baik... HambaMu ini ingin menjadi baik tapi bukan semudah melakonkan watak baik di depan khalayak...Baik perlukan keikhlasan... Baik perlukan kesabaran... Baik perlukan ketabahan...
Baik itu apa?
Aku mahu jadi anak baik... agar aku tak kekok untuk menjadi menantu yang baik...sudah semestinya aku mahu jadi isteri baik yang produktif dan aktif... baik bukan bererti lembik...mungkin lemah lembut tapi bukan mengada-ngada... manja itu sudah tentu...
Degil tu tak baik kan? Tapi, aku rasa degil itu perlu supaya prinsip hidup dapat dipertahan... maruah diri dapat dijaga...
Tapi degil tu kadang-kadang menyusahkan jugak.
Aku tahu aku degil. Family pon tahu aku degil. Bila aku nakkan sesuatu, aku akan cuba dapatkan juga tapi bukan dengan cara paksaan mahupun pujuk rayu... first n foremost mestilah dengan doa...kemudian dengan hujah... buktikan dengan kesungguhan dan keyakinan yang kita boleh capai apa yang diimpikan... selalunya tak mudah...
Bila dah tua ni, jalan hidup lebih sukar sebab impian lebih tinggi...
Harini letih tapi saya yakin saya dah manfaatkan harini dengan sebaiknya walau bukan terlalu baik...
Owh, nak ulas sikit pasal prasangka... kita ni nak jadi baik mestilah mengharapkan orang lain pon baik kan? Tapi, sebenarnya yang paling penting ialah kita ikhlas jadi baik... ikhlas maksudnya tak mengharapkan balasan sebab kita sendiri yang buat pilihan...
Pause jap. Lepas solat nanti sambung bebelan...mana tau lepas solat dapat idea menaip yang lebih baik...
......................
Sebelum solat tadi, ajak adik-adik solat sama.. semalam volume suara tinggi giler nak suruh dorang solat. Harini slow giler...
"Apakata kita off tv n pergi solat. Manetau esok mati, nanti menyesal pulak kalau tak solat.." memang selow giler suara tapi tangan laju je off tv... alhamdulillah takde sebarang bantahan...
Giler susah nak didik anak-anak zaman sekarang... ini persepsi / prasangka sebab tak pernah ada anak maka tiada pengalaman...
So, sebagai bakal ibu (memangselaluberharapnakjadiibuyangbaiktetapitegas) haruslah persiapkan diri dengan ilmu parenting skill from now onwards...ibu ni peranannya sangat banyak...anak adalah cerminan ibu bapanya... kalau kite tengok anak orang tu takbaik, kita mesti suspek parents dorang tak baik...kan? mindset.persepsi.prasangka.falasi. padahal sebenarnya kadang-kadang anak-anak yang pilih jalan hitam walau parents dah bekalkan ilmu dunia akhirat sebaiknya... come on lah,dunia sekarang ni kita kadang-kadang lebih sayangkan orang luar daripada family sendiri...tu yang termasuk jalan gelap tu. Padahal mak bapak dah sediakan lampu suluh untuk terangi perjalanan kita...
Tapi ada juga yang jadi jahat atau kurang baik disebabkan benda-benda mistik...dia pikir dia baik giler dah tapi hakikatnya dia bukanlah sebaik yang diri sendiri sangka... contoh paling mudah: suka menasihati orang tapi sukar mendengar nasihat ke arah kebaikan... bukan ke tak baik tu??
Kes den pulak, selalu tersemat dihati n minda nak jadi baik tapi susah sangat nak buat baik.. contoh paling mudah, tau dah yang memberi salam lebih berpahala daripada menjawab salam walau menjawab salam itu wajib... tapi, mulut ni berat beno nak memberi salam...jawab salam pun selalunya selow... nasib baik lah bibir ni pandai senyum, takdelah nampak sombong, kan?
Baiklah, lebih baik den stop dulu membebel. Makin bebel, macam makin tak bermanfaat pulak walau niat asalnya nak sebarkan manfaat melalui penulisan yang bermanfaat. Mudah-mudahan objektif tercapai walau sedikit...
Btw, kite share gambar kite dengan my dad masa kat spital baru ni...eh, nak sambung cerita sikit...boleh? Dari kecik, kite memang anak bapak. Hehe, g memane mesti nak ikut... berpisah 2-3 hari ngan bapak pon boleh jadi demam..betapa rapatnya bonding kitorg...bile la ni akak & abang mengimbau masa lalu yg katanya selalu kena marah dengan bapak tapi anak bongsu ni jarang-jarang kena marah, selamba je I jawab "sebab I anak yang baik...sebab tu tak kena marah"...haha...baiklah sangat...
Tapi, bonding anak-bapak jadi sedikit dingin when I was in final year masa belajar kat USM. Tak boleh dengar suara beliau, rasa nak marah..bile beliau call, I reject the call sampai pernah bapak nak buat police report sebab tak dapat nak contact den for about a week...padahal bila akak datang jenguk kat hostel, den ade je dok diam-diam dalam bilik... ni semua angkara syaitan-iblis laknatullah. Ustaz kata, kalau orang yang normal, takkan bertindak sedemikian lebih-lebih lagi bonding kitorang sebelum ni tersangatlah akrab...
Alhamdulillah, bapak penyabar dan dapat rasa ada yang tak kena dengan anaknya ni...perangai anaknya yang sebenar,bukan macam tu..(ceewahh).. Agak-agak kalau dah kawin, suami boleh sabar ke kalau tetibe den berubah sikap? Wallahu alam...harap-harap dah kawin nanti perangai den akan normal...takmaulah menyusahkan suami...
So, kesimpulannya kat sini...nak jadi baik bukanlah mudah.Halangannya banyak tapi bukan bermakna cita-cita untuk jadi baik terkubur terus. Ustaz kata, nak jadi baik kena mulakan dengan solat...jaga solat...kalau sebelum ni solat celam celum: solat bila rajin je,sekarang cubalah cukupkan solat 5 waktu...kalau dh cukup 5waktu, usahakan untuk solat di awal waktu, ditambah dengan wirid dipercantikkan dengan solat sunat... kenapa kena mulakan dengan solat? Sebab solat yang sempurna mampu mencegah diri daripada melakukan kemungkaran...
#ada orang komen, kenapa cik jari suka tulis pendek-pendek...so,sekarang I try to type panjang berjela-jela sebab I rasa sel-sel otak I semakin berkembang...haha...