Saturday, November 21, 2015

Delivering Happiness

Hadiah is pemberian means tanda sokongan. Alkisahnya, mak suruh buatkan kek pandan layer yang menjadi kesukaan keseluruhan keluarga yang mula dipelopori oleh kakak den. Memandangkan, oven yang kat rumah ni dah rosak, maka saya suruhlah mak order (tanpa bayaran) kat akak den. Mak refused.
"Kenapa bukan kamu je yang buat?" Tanyanya.
Then I replied "oven dah rosak. Bakar roti sekejap pon dah hangit. Kalau bakar kek, mungkin rentung."
Then mak suruh bersiap untuk pergi kenduri. Katanya lepas pergi kenduri, bolehlah tengok-tengok oven. I okay je since duit gaji pon masih berbaki.
Dah bersiap,tetibe rasa malas nak pergi. Memang dah mula terbersin je sejak pagi. So, agak tak selesa sebenarnya nak pergi majlis yang dah tentu ramai orang.
Then, my mom n dad go with my big bro, SIL n anak-anaknya without me... I pun mengambil peluang bersantai di depan tv tapi sekejap je sebab ada anak-anak kecil yang perlukan perhatian I...
Beberapa jam kemudian, mak balik with kotak besar which is an oven for me...wuuuuuu, rezeki... Alhamdulillah. Sebenarnya, I segan terima hadiah dari parents sebab sepatutnya I as anak yang hadiahkan parents kan?So, I cakap kat mak, I akan bayar kat mak. Mak of course la refuse... hehe... rasa nak nangis...tapi tahan je dalam hati...
Memula memang mak tak setuju dengan keputusan I. Beriya-iya nak kerja sendiri. Padahal bakat bukanlah ada sangat. Ada sedikit minat & ilmu & pengalaman sepanjang di Giat. At last mak cakap "Teruskan je apa yang kamu buat ni. In sya Allah rezeki melimpah ruah."..
I teringat ustaz kazim pesan dalam ceramahnya kat TV..."kalau ada peluang untuk jaga mak ayah..rebutlah..." kata-kata tu lah yang tersemat sekian lama di minda... sambil mendidik diri menjadi insan yang lebih sabar... alhamdulillah, Allah tunjukkan jalan...
So, I really hope that my future husband could respect my parents as well as he respect his parents...
Ok.sekian sahaja coretan untuk hari ini... 21November2015