Sunday, September 13, 2015

Fasa perpisahan remaja tua

Assalamualaikum
Fasa putus cinta di usia lanjut agak tenang berbanding waktu zaman muda-muda dulu yang berhari-hari berlinang air mata...
Kali ini, cheq yg memutuskan dengan alasan cheq dah ada orang lain a.k.a "you.....i curang"....

Padahal cheq sengaja mengundur diri sebab cheq dah takde hati nak teruskan hubungan yang banyak betul halangan/rintangan...Banyak hati yang perlu cheq jaga sehingga seringkali cheq abaikan dia... Antara dia dan famili, cheq mestilah lebihkan family sebab mereka yang raise me up...yang ada masa cheq susah & senang...

Alhamdulillah, dia paham situasi cheq & doakan kebahagian cheq... We are mature enough untuk hadapi fasa perpisahan ini. In sya Allah... Cheq bukanlah kuat sangat walau badan sado...haha... Ada ketikanya rasa sedih jugak...mengenangkan janji/plan for our future together but I must pujuk hati...Allah knows the best for us... La tahzan...

My sis always cakap " kalau dia bersungguh, mesti dia akan datang jumpa family"... But I failed to pujuk him to meet my family... Lagipun dalam hati memang ada rasa curiga/ragu tentang kejujuran dia walau seringkali buat-buat relaks macam takde apa yang perlu dirisaukan... Padahal informer i bagitau macam-macam pasal dia... Yes, i pretend to be okay. I malas nak soal siasat sebab i memang dah tau jawapan dia...Its hurt sebenarnya bila kita nak pertahankan hubungan tu tapi family push kita kiri-kanan-depan-belakang-atas-bawah... Lebih menyedihkan bila pihak satu lagi taknak tampil membetulkan keadaan... Bukankah macam bercinta syok sendiri???

Just share sikit pengalaman untuk dijadikan iktibar pada orang lain... Biar lambat kahwin asalkan jumpa pasangan yang betul-betul peduli/sayang/hormat/sefikrah dengan kita.

Actually, i teringin sangat melalui moment indah as tunangan orang... Disarungkan cincin oleh bakal ibu mertua...haha...how sweet. My siblings apetah lagi... Masing-masing berharap tengok I bahagia...

Whatever happens, hidup perlu/wajib diteruskan selagi nyawa dikandung badan... Melangkahlah walau jiwa kadangkala lemah longlai... Senyumlah walau hati bukanlah bahagia sangat... Tapi, sekurang-kurangnya kita senyum sebab kita bersyukur atas kurniaan Allah ini yg sudah pasti ada hikmahnya...

Haha...sekian, entry lawak di malam minggu.