Thursday, October 4, 2012

Berpoyo-poyo

Assalamualaikum
Maaf, kita memang suka berpoyo-poyo dengan orang yang tak berapa dikenali. Kadang-kadang suka berpoyo-poyo dengan niat nak bergurau je plus saja nak menguji tahap ke-best-friend-an. Kalau 'tahan' dengan perangai kita, ok kita boleh jadi kawan sampai esok lusa. Tapi, kalau terburu-buru 'judge' kita itu ini, macam tu, macam ini, tahniah! kita boleh jadi kawan sampai petang ni.

Haiiiii
Auw Cak!!!
:p
Akak kita kata, kalau kita tak dapat ubah orang tuh,biarlah kita yang berubah. Contohnya, hal paling kita tak suka ialah bila orang tanya pasal kerja, pasal kawen, pasal pakwe....Please la..Jangan tanya lagi... Tapi dah memang lumrah makcik-makcik-nenek-nenek suka tanya soklan macam tuh, kan. Kalau ikutkan hati, lepas salam hulur tangan-peluk-cium- nak terus duduk dalam bilik sebab nak mengelak daripada menjawab soklan. Tapi selalunya mesti kantoi jugak. Kena jugak duduk....dengar...angguk...geleng....tunduk...Kita, tak dapat nak tutup mulut orang daripada bertanya soalan...So, sekarang ni, kita yang kena berubah. Letakkan 'ubat pelali' kat hati & otak supaya tiap kali soalan macam tu diulang tanya, kepala kita akan rasa kebas dan tak terlalu pikirkan soklan tuh seterusnya hati dah tak rasa apa-apa. Bukan bermaksud kita tak usaha... Cuma mungkin kurang kuat berusaha... tapi hakikatnya Allah lebih tahu apa yang kita rasa...

BTW, 'kawan' yang kakak kita kenalkan kat kita dulu, dah nak jadi retisss... Masuk reality show... Hik hik hik, mesti ramai peminat dia nanti... Tapi,siapakah? Biarlah rahsia. Kita memang macam banyak karenah tapi sebenarnya kita suka layan karenah budak-budak... Kita macam sombong sebab tak reti menyembang. Tapi kan, ada words mengatakan : KALAU TAK DAPAT BERKATA YANG BAIK-BAIK, LEBIH BAIK DIAM. So, kita DIAM la... Ok, sekian.