Tuesday, April 17, 2012

Musibah datang, kemudian pergi... Gembira datang, dukacita pergi...

Assalamualaikum
Alhamdulillah, malam ni hati kembali tenang dan boleh tersenyum senang. Kenapakah? Haha, malas nak cerita tapi siapa yang rapat & akrab dengan Cj pasti tahu sebab dan kisah disebaliknya. Well, sabar & redha itu WAJIB dipraktikkan selalu. Then, barulah kita nampak matlamat hidup di dunia ni. Hehe, ini nasihat & bebelan untuk diri sendiri.

I'm a lady yang suka kan ketenangan dikala kebuntuan. Mencari penyelesaian masalah disebalik lembaran-lembaran kitab suci dan buku ilmiah... Hidup adalah anugerah. Wajib dinikmati, jangan kufur nikmat yang diberi percuma ini.

Kalau hari ini mendung, belum tentu esok hujan... Bila mendung, kita masih bisa merasai kehangatan mentari...Kalau esok hujan, kita masih dapat menikmati pemandangan indah langit hitam...Kalau musibah banjir datang, akhirnya pasti kan surut jua, kan? Sebagaimana kita yang tak kekal tinggal di dunia, begitulah jua segala kejadian yang terjadi di muka bumi milik Allah ini..... Musibah datang, kemudian pergi... Gembira datang, dukacita pergi...


Sebenarnya, saya lebih suka melihat wajah saya yang ceria, senyum tak kira masa dan bernada suara excited diselangi gelak tawa. Yeah, i really like dat situation rather than bermuka muram, malas nak senyum, ketawa tak reti & berlinang air mata jernih walau bukan menonton cerita sedih....Yeah, my mum know me better. Ada masalah, suka pendam & simpan, cuma air mata yang berlinang. Bila hati happy, ketawa tak ingat mati....Astagfirullah-al-azim......
Macamana saya mengumpul semangat yang hilang?? First and foremost, memang kena nangis dulu... Bukan meratap - mengeluh tapi menangis puas-puas masa berdoa. Hehe, kadang-kadang masa tengah menulis diari pon menitik jugak air mata... Masa baca buku La Tahzan pon menangis jugak... Menangis & air mata nih ada banyak kategori kan? Sebaik-baiknya biarlah air mata yang paling banyak tumpah adalah air mata keinsafan,kan?... insyaAllah...

As a human being, kita nih kadang-kadang berlagak... Ego... Bila Allah tak tunaikan hajat kita, mulalah rasa kecewa, terkilan, sengsara..padahal banyak sangat nikmat kurniaan Allah terhidang kat depan mata kita & yang kita tak dapat tuh bukanlah banyak mana pun....tapi yang tak banyak tu lah kita duk ratap tak sudah-sudah....

Mak kata, duduk rumah je. Belajar masak dengan mak. Nanti mak ajar masak kari,chicken chop...bla..bla..bla...Petang-petang, kita tanam ubi kat kebun tepi rumah tuh....Raya nanti, boleh la buat kerepek ubi.... tapi kamu degilll..... Kamu kata, mak tak paham kamu... Kamu nak merantau... Nak kerja jauh-jauh...Nak berdikari konon.....Kamu lupa, tanggungjawab kamu sebagai anak adalah membahagiakan mak bapak....Setiap apa yang kamu kerjakan waima senyum manis sambil menatap wajah mak bapak pon boleh mendatangkan pahala apatah lagi masak-memasak untuk mak bapak... Ye, kamu tak nampak pahala sebab pahala tu bukan duit yang boleh dikumpul buat beli baju satu almari... Sedangkan amal yang mengundang pahala itu adalah teman kamu sampai mati....


Actually entri nih nak 'basuh' diri sendiri. So, korang tak payah baca pon takpe... Bukan apa, takut korang terasa hati & sentap lak....Cheer up...

p/s: saya sayang kawan saya yang menitipkan pesan supaya bertasbih, bertahmid, bertakbir di kala duka mahupun senang..penawar buat hati yang gersang,perlu disuburkan dengan kalimat puji-pujian buat Yang Maha Penyayang....even 'dia' yang saya sayang sebelum nih pon tak pernah menitipkan pesan seindah itu...Lalu, saya janji dengan diri saya sendiri untuk 'menghalau'  'dia' jauh-jauh dari hati ini...Moral of the story, kalau memilih teman, carilah yang beriman...