Sunday, January 29, 2012

Mistakes

Assalamualaikum
Selamat berhujung minggu... Selamat bersiap-siap menyiapkan kerja sekolah yang belum siap, selamat bersiap-siap menggosok baju kerja untuk stok seminggu,selamat bersiap-siap mengayak tepung + soda bikarbonat+baking powder untuk buat kek pisang mahupun kek belang-belang, selamat bersiap sedia menghafal lafaz akad nikah buat pangantin-pengantin se-Malaysia,dll...*Cj dapat 4 undangan pada minggu depan. 3 undangan kahwin & 1 majlis pertunangan*... Tahniah,tahniah,tahniah,tahniah... Semoga Allah memberkati majlis kalian.

A part of my best friends sudah & bakal bernikah...Persoalannya, Cj bila lagi??? Haha,bila-bila pon boleh... Kita hanya mampu merancang tapi Allah adalah perancang yang terbaik... Dia yang mentakdirkan pertemuan dan dia jualah yang mentakdirkan sebuah perpisahan... hehe, ayat klise tapi inilah hakikat. We never know what will happen in the future. Although we have plan nicely with our lover, he said he will marry me, but at the end, he doesn't. Why??? I can't put the blame just on him... because i'm also not perfect. I do mistakes. I am a human being just like him... Everything is from Allah and will be return to Allah... 

Hehe... Some of my friend ask me about the date : 10-10-11 that i have been written in my blog previously.. *Bahagian Contengan Hati* Ok, now let me share something. Many-many years ago, i have met someone who eventually be my lover. *now he is my ex-lover* Kejadian berlaku sewaktu usia Cj di penghujung belasan tahun. Cj berpegang pada satu prinsip: The first man/boy who approach me after he know-see-meet me, he will be my lover ever...Maksudnya, orang yang 'melamar' Cj selepas dia kenal-jumpa & nampak Cj, maka orang itulah yang bakal jadi kekasih hati... Kenapa buat prinsip macam tuh? Sebab Cj taknak terjebak dalam cinta alam maya yang tak nampak each other. 

Terlalu banyak sangat masalah-konflik-suka-duka sepanjang berkenalan & bercinta...Mulanya smooth & bahagia je... Hubungan kami Putus-sambung-putus-sambung dengan orang yang sama dalam masa lebih kurang 5-6 tahun. Cj susah nak terima orang lain mungkin disebabkan dah sebati dengan yang sorang nih. Kami sama Matrik tapi berbeza Uni. Pernah melalui cinta jarak dekat & bertahun-tahun melalui hubungan cinta jarak jauh. *Perempuan memang macam nih kot. Bila tengah bahagia, taknak cerita dengan kawan-kawan. Bila dah clash/putus kasih barulah nak bagitau kawan-kawan.*

Dipendekkan cerita,pada 10-10-11 bersamaan hari Isnin, he told me yang dia rasa sangat serasi dengan Cj sejak dari mula-mula kenal sampailah sekarang. Before that day, kami masih dalam proses berbaik-baik selepas masing-masing senyap & perang dingin. On that day, dengan tak malunya, Cj ajak dia kahwin. * Jom nikah*... Bukanlah terus kahwin, just plan untuk nikah dalam jangka masa 2-3-4 tahun ke hadapan...He has 5 younger sisters & Cj macam excited la jugak sebab bakal dapat adik-adik. Since Cj is the youngest in the family, he always remind me to act & think matang-ly.(secara matang).

Unfortunately,a few days before new year 2012... *keyword: unfortunately *


Let bygone be bygone. We cannot direct the wind but we can adjust our sail. Setiap orang buat silap... Kita sebagai manusia harus belajar untuk memaafkan sebab kita boleh belajar daripada kesilapan kita mahupun kesilapan orang lain. Hey you, could you please ask yourself, "Did I never do a mistake? A simple mistake is mistake,hurting someone's heart is also a mistake..then,Did I really perfect?"... 
* Maaf. Semoga kita tak perlu bertemu & bercinta lagi. Amin...*