Wednesday, November 30, 2011

Al-Insyirah : Berlapang Dada lah...

Assalamualaikum
Dulu-dulu, dedi selalu pesan amalkan surah al-insyirah supaya selalu je yakin & tak takut-takut masa wakil sekolah untuk join pertandingan . Al-Insyirah maksudnya KELAPANGAN.Dulu, memang rajin la jugak amalkan, tapi bila dah tua sikit, banyak enjoy-enjoy je. Selalu lupa. Ngaji kadang-kadang. Setakat baca quran je. Itupun tak banyak mana... (Ada beza ngaji & baca quran).

Lepas tuh, ada peristiwa/ momen yang sangat mendukacitakan. Masa tuh memang down sangat. Nasib baik ada kawan-kawan, ada Dedi yang tak pernah putus asa mengingatkan tentang ujian Allah. Hati jadi lembut balik. Menyesal sangat sebab bila dah jauh daripada keluarga, hanyut & leka mengejar SERONOK DUNIA...Bukan niat Cj nak aibkan diri sendiri, sekadar berkongsi & beri pengajaran pada orang lain. Kita manusia = insan = selalu lupa. Sebab tu kena saling ingat-mengingatkan.

Berbalik kepada surah al-Insyirah tadi, memang banyak kelebihannya...Nih hasil g00gle-an Cj:


AL-INSYIRAH


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani


(1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?


(2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);


(3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?


(4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?


(5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,


(6) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.


(7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),


(8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Kelebihan Surah Al-Insyirah.


Nabi Muhammad S.A.W bersabda : "Barangsiapa membaca surah Alam Nasyrah, seperti ia mendatangi aku dan aku mengambil kesempatan maka menjadi suatu kelapangan daripadaku".


Barangsiapa membiasakan membaca surah Alam Nasyrah selesai mengerjakan solat fardhu, nescaya Allah permudahkan urusannya serta dimudahkan segala keperluannya dan dimudahkan rezekinya.


Sesiapa yang membacanya nescaya Allah turut melapangkan dadanya serta dijauhkan daripada segala kesukaran dalam segala urusannya. Dihilangkan segala sifat kesal dan jemu, serta mendatangkan rajin dalam mengerjakan ibadat.


Barangsiapa membaca Alam Nasyrah sembilan kali sesudah solat fardhu nescaya Allah akan menjauhkan daripada kesempitan hidup dan dimudahkan rezeki dalam segala urusan.

sumber SINI