Saturday, December 4, 2010

Susah gak nak jadik orang penyabar nih.....tapi besar ganjarannya...

Assalamualaikum
Hepi holiday everybodi... Haha,hari nih taknak cerita pasal makanan or masak-masak sebab ade orang suruh tunjuk bukti..haha..malas lah nak tangkap gambar or tulis resepi...Haha,kang kalau resepi tak menjadi, CJ lak dipersalahkan...Haha....Alasan logik kan? Lagipun,CJ men masak-masak untuk hidangan seisi keluarga je, kang kalau korang terliur,berdosa lak CJ..(",)


Hari nih,CJ nak kongsi info tentang habit membebel... 
Sebenarnya, dalam ilmu Psikologi,istilah membebel/berleter adalah merupakan salah satu bentuk penderaan mental dan emosi terutamanya bagi kanak-kanak. Maka, jika seseorang ibu atau bapa kerap berleter, mengulang-ngulang arahan/amaran yang sama secara berulang kali, mereka sebenarnya telah mendera mental dan emosi anak -anak mereka.... 
Wee haa, lebey kurang camnih la point yang disampaikan dalam Motivasi Pagi beberapa hari yang lalu. CJ tak sempat nak catat nama penceramah cuma sempat denga je...

Kesan penderaan mental adalah lebih parah..sebab ianya ibarat luka yang tersembunyi..Sukar dikesan, rumit diubati dan sukar sembuh. Ibarat kata pepatah, luka di jari nampak berdarah,luka dihati tak siapa tahu...Bahaya kan???

Kalau ade budak2 gaduh,korang biarkan atau tegur
Tapi, kalau tak dibebel..tak diingatkan berulang-ulang kali, budak-budak nih akan buat-buat lupa. Contoh:

Hari Isnin:
Mie, baju yang kotor...masukkan dalam mesin basuh.
~Ok.

Hari Selasa:
Tak pesan pape...
~Budak tuh selamba je letak baju kotor atas lantai depan pintu bilik air....

Angin je.....Adeh, CJ yang dah bertahun-tahun jadik anak bongsu..yang kena denga-ikut arahan abang akak nih, cukuplah tak berpuas hati dengan anak-anak sedara a.k.a adik-adik yang selamba -aci redah je sepah-sepahkan rumah...So,secara otometiknye, mulut nih mula  berkicau bak itik serati kelaparan... Cuma kadang-kadang bila teringat keburukan membebel, CJ just tahan radang sambil pungut baju-baju yang bergelimpangan atas lantai...

Tu baru contoh pasal baju kotor..belum bab makan...minum...sidai baju...sidai tuala... kerja sekolah...kemas bilik...basuh pinggan...

Aduhai..harap-harap nanti CJ mampu jadi ibu yang baik n penyabar...Sekarang nih,ade peluang praktis...CJ akan teruskan praktis walaupon adik-adik mula komen "Cik Jari garang"(diorang baca belog nih)..Then,CJ tanya pulak: Garang banyak ke garang sikit? haha..nampak sangatla yang CJ nih tak puas ati dikata garang kan??? Ye lah, rasa-rasa macam dah baik giler dah nih...haha....

Footnote: Masih di kampung. Esok/luse CJ akan lari dari rumah..Ke manakah? Akan diberitahu kelak... (misi mengisi poket kosong)