Thursday, December 9, 2010

HoBi Yang BerJangkit

Assalamualaikum
Selamat hari Khamis. Hari ini, Cik Jari nak bercerita tentang hobi. Hobi bermaksud kegemaran yang sering dilakukan dimasa lapang. Apakah hobi korang? CJ sejak dulu hingga kini memang penggemar buku/pembaca yang tegar.Cuma genre / jenis saja yang berubah. Dulu-dulu suka baca novel...buku fiksyen. Tapi,sekarang nih lebih suka membaca buku-buku yang bukan fiksyen.Lebih berilmiah. Mahu menambah ilmu. Ilmu agama sudah semestinya!

Sekarang nih, hobi tersebut diwarisi oleh adik-adik (anak sedara) tersayang. CJ lak yang rasa serba salah sebab kakak ipar duk jeling-jeling CJ sewaktu CJ leka mendengar si adik bercerita tentang novel yang CJ hadiahkan. Erk, novel remaja. Ade adegan romantik. Tak sangka lak si adik kata, babak tuh sweet sangat. Adeh!!! CJ dah cuak. Kecut perut. Kang dituduh menggelapkan hati adik-adik lak. 

Novel yang dah 3kali dikhatam oleh si adik

Sekarang nih jugak, adik-adik mula terpengaruh dengan dunia blogging plak. Hobi berblogging dah berjangkit! Kalau FB tuh, memang dah lama diorang sign up.

Si Adik Manis nih expert bab menghias-hias belog nih.Dulu-dulu, CJ yang ajak dia buat blog. Si Along nih plak baru hari nih signing up kat blogger.com... Maka,bertambah lagi sorang blogger gurl... Mak-mak diorang nih dah membebel sebab si anak makin leka mengadap laptop/PC. Beronline...Bila disuruh,mula la buat-buat tak dengar..Busy beno gamaknya...Adeh, risau nih. Kang CJ dipersalahkan...CJ lah dalangnya...CJ lah pembawa wabak... Adeh..Adeh...Adeh..

Dik,korang jangan leka taw...Buktikan yang korang boleh berjaya...Jangan abaikan tugas korang sebagai anak,kakak,pelajar & hambaNya...Berfikir secara matang okay?? Blogging pon jangan guna perkataan mengarut-mencarut ye... Kalau nak beli novel, pilih novel yang tak lucah. Acik cadangkan novel-novel Jemari Seni...Telaga Biru... 

By the way, ape pulak hobi korang wahai kawan-kawan virtual ku? Hobi korang tuh bawa pengaruh kepada adik-adik tak? Harap-harap beri pengaruh yang positif ye :)