Tuesday, July 13, 2010

Do it right the first time

Assalamualaikum

Selamat Hari Selasa.Mudah-mudahan kita semua dirahmati & diredhai Allah. Tapi, jangan kita lupa bahawasanya Redha Allah adalah bersama-sama dengan redha Ibu & bapa kita. Maka, be a good son/daughter  ye. 


Sepanjang minggu ini, masih belum ada sebarang tugasan dari pensyarah. Maka, bolehlah berblogwalking & tak perlu la stay- up kat dalam surau semata- mata mahu menyiapkan tugasan bersama-sama dengan coursemate. Wee haa..malas lak nak cerita sal study nih...But thanks pada kawan-kawan yang wish me "Good Luck"....Thanks ya..i really appreciate it.

Erm,macamana nak mengelak daripada membuat kesilapan at the first time?? Masih terbayang-bayang tulisan besar gabak yang tertampal kat kilang Flextronics ((tempat daku bekerja sementara)) : Do it right the first time. Masalahnya, diri ini selalu je buat mistake! Amat jarang sekali tidak membuat kesilapan. 

Contoh 1: Masa mock Test Motor: Daku Kantoi disebabkan motor terlalu cepat menjunam ((Less than 7second di atas landasan))...Luckily, pass all the test masa depan JPJ. 

Contoh 2: Percubaan pertama untuk membuat puding kastad berakhir dengan kegagalan. Seb baik kat kampung ada banyak ayam yang kelaparan. Maka, puding tersebut disedekahkan kepada ayam-ayam yang kelaparan. But now, i dah pandai buat puding jagung. hehe.

Contoh 3: Daku telah tersilap mengepos surat kepada Akiey. Sepatutnya, Cik Jari harus mengeposkan surat panggilan temuduga ((SPA)) tapi Cik Jari telah mengeposkan surat penerimaan pendaftaran SPA. Uwaaaa....Akiey tak marah tapi ku terasa amat bersalah...

Yeah, my 3rd mistake benar-benar mengganggu fikiranku tika ini. Esok adalah hari temuduga tuh & surat tuh ada kat kampung. I'm in Penang! Kalau ada kat rumah, mungkin masih sempat untuk menge-pos laju kan surat temuduga tuh. Akiey....I'm really sori....Harap-harap surat offer yang online tuh diterima pakai oleh si penemuduga...

Ya Allah, Akiey cukup baik dengan si adiknya ini. Engkau kurniakanlah kejayaan buatnya dalam interview esok. Ku bermohon padaMu Ya Allah..Hanya padaMu ku mengharapkan pertolongan.Amin.....


Mesti Akiey tak sanggup nak marah adiknya yang bermuka comey ini kan??
ngeh2...