Tuesday, April 20, 2010

Kasih Sayang itu Indah.Kasih Sayang Pengubat Hati.

Assalamualaikum
How are you?How old are you? hehe, i'm 20++.I'm da youngest among the siblings but i'm da kakak sulung among the nephews & nieces. Kenapakah?? Sebab, jarak umur saya dan abang sulung saya terlalu jauh perbezaannya.

His daughter pernah asking her mummy : "Mama,mana mama Cik Jejari? Cik Jejari dah takde mama ke? kesian die...".Huhu,my mum is still alive.My mum is her grandmother.(Nenekmu adalah emakku)

I have 20++ anak buah. Maka, tersangatlah banyak karenah yang perlu dilayani + ditangani. Tak boleh over garang, tak boleh over baik. So? be moderate. Susah oooo. Dah berbelas-belas tahun jadi adik , tetiba lak dapat adik-adik sekali gus kerana jarak usia mereka terlalu hampir malah ada dalam kalangan mereka yang sebaya.Uish, ada yang manja, ada yang gedix, ada yang suka ben10, ada yang suka Upin & Ipin, ada yang suka baca novel, ada yang suka melastik cicak, ada yang suka mencubit, ada yang suka didukung, ada yang suka mencium....pergh, macam-macam ada..

Bila berkumpul, selalunya diorang mesti mau tido sama Cik Jejari. Ade satu ketika tuh, Cik Jejari jadi penglipur lara sebelum tido bcoz budak-budak tecik tuh mengadu "ta bole tido la Cik". Maka, dengan idea yang memang semulajadi suka merekaCipta, Cik Jejari pon mula bercerita tentang "Cinderella Buatan"...Pada zaman dahulu, ada seorang budak perampuan yang sangat cantik..bla..bla..bla.. until diorang cakap "ngantukla cik"..wahaha,nampak sangatla cite Cik Jejari tuh membosankan.Sekejap je diorang dah ngantuk.

Sometimes, I asking myself : "Do I really dewasa?". My adik pernah kata "Cik Jejari nih nakal la" becoz saya sangat suka mengusik-menyakat mereka. (",). Sebagai panduan untuk mengetahui tahap ke-DEWASA-an anda & saya, mari kita semak senarai di bawah.

1.Tenang
sentiasa kelihatan tenang dalam apa jua situasi.

2.Berfikir Panjang
tidak akan buat keputusan dalam masa yg singkat, sebaliknya berfikir panjang kerana bagi kamu Future & jangka masa panjang lebih penting drp yg ada hari ini.

3.Yakin
yakin pada diri dan tidak akan mengalah sebelum mencuba.

4.Bertanggungjawab
berani menanggung apa jua risiko dari keputusan yang kamu buat. prinsip kamu berani buat berani tanggung.

5.Menghormati orang lain
sentiasa menghormati orang. sebelum kamu dihormati, sebaiknya kamu menghormati orang lain terlebih dahulu.

6.Tidak Hipokrit
lebih suka berterus terang daripada menyimpan perasaan.

7.Bersaing secara sihat
biarpun kamu ketinggalan tetapi kamu tidak pernah ada rasa dengki atau iri hati dengan kejayaan orang lain. Bagi kamu kejayaan adalah apabila mampu bersaing secara sihat tanpa melakukan sesuatu yang menyakiti hati orang lain.

8.Tidak Mementingkan Diri
sentiasa memikirkan orang disekeliling kamu dan tidak pernah mementingkan diri sendiri untuk bahagia. Kebahagiaan takkan tercipta andai kamu saja yang bahagia.

9.Punya Sifat Pemimpin
setiap yang telah dewasa harus ada sifat pemimpin kerana ini penting untuk membina keluarga yang bahagia apabila berkahwin kelak.

The best part of being me is sentiasa rasa disayangi. Sebab?? Saya yakin bahawa adik-adik saya menyayangi saya. (",)
Buktinya:Hayati dialog-dialog berikut: "acik, nanti kalau keje, jangan la jauh-jauh..", "Acik,bila nak balik kampung?".."acik,bile nak datang umah Along?"...Then, I also got penanda buku, kad raya, etc hasil kreativiti budak-budak tecik itu sebagai tanda ingatan mereka terhadap Cik Jejari. Syukran Ya Allah.

~Sekian,wassalam